It’s good to hear a sound
when we shut up. It’s good not to answer the call and dancing to the ringtone.
Sometimes it’s good to escape the routine. It’s good to have a lack of sleep
and be full of shit, ’cause the exchange of energy is good. It’s good to be
spontaneous. It’s good to be scared. It’s good to have and lose feelings. It’s
good to watch ’’Dirty dancing’’ and to do step by step, chachacha, one, two,
three. It’s good to hear a good word, ’cause we have a hell of a good memory.
Dobro je u proleće
navući različite čarape. Dobro je šetati ozelenjenim ulicama, dobro je
uključiti čulo mirisa i okusa, a bo’me i vida. Dobro je rukovati se, dobro je
potapšati po ramenu, dobro je zabaciti šišku, dobro je nabaciti osmeh, dobro je
kupiti u prolazu cveće od starice. Dobro je postaviti sto i uprkos vetru
severcu u sred proleća, jer čuda su moguća, ne postoji ništa što može pokvariti
dobro u meni.
Dobro je
neuobičajno kasno se probuditi za posao, nakon preživljene noćne more. Dobro je
ne znati šta obući, jer proleće je, a sivilo je i hu efekat se stvara prilikom
svakog izdisaja. Dobro je nakon svega staviti žutu ešarpu, jer neko mora biti
sunce u mračnom jutru. Dobro je štrcnuti malko proljetne parfemske vodice i
sjuriti se niz stepenice u petocentimetarskim štiklama. Dobro je najbržim
mogućim hodom, jutarnji trening ne preskakati, hitati ka autobuskom stajalištu.
Dobro je nadati se brzom ukrcavanju u skoro nadolazeći javni prevoz i dok se
ešarpa vijori, a stres zbog kašnjenja ne jenjava, staje automobil, otvara se
prozor i komšija dobrodušno čini dobročinstvo. Kako dobar momenat, a ja se tako
dobro osećam.
Dobro je osetiti
miris ratluka od ruže, aromatičan dim tek skuvane kafe, dobro je načiniti prvi
griz, prvi srk i dobro je da se nakon toga samoglasnici i suglasnici sami nižu
za trpezarijskim stolom sa mojim najboljim drugaricama, vodeći računa da se
dobro uštirkani i opeglani poentles ne umrlja ni prilikom okretanja šolje. A
što je tek dobro čega sve ima u šolji na mojoj, njegovoj i zajedničkoj strani, pa
to je milina jedna neopisiva. Dobro je zamisliti neparan broj želja i dobro je
grohotom se smejati kad se iste podele sa drugaricama.
Ulični svirači u Rimu, Piazza Navona - photo by MP |
Jednako dobro je
kada zaboraviš da isključiš alarm na telefonu, a subota je, neradni dan je,
krevet mi miluje kičmu i mozak sve do 7.00, kada najednom, ničim izazvan kreće,
u prvo vreme izdaleka, a nedugo zatim i veoma blizu, jer je nesvesnost, taj
vrišteći zvuk radnim danima ne tako uznemirijuć koliko vikendom. Dobro je
prekinuti san kad je najbolje, preslušati taj zaglušujući zvuk alarma,
protegnuti se u svoj svojoj dužini, razvući osmeh i poželeti sebi i njemu, koji
je šćućuren ispod moje leve mišice onako bezbrižno, voljeno, toplo, dobro
jutro. Svet nije ništa drugo do džep vazduha, gde je ljubav rođena, a plesati
je moguće.
Dobro je doživeti
ludu vožnju sa neznanim junakom, započetu u klubu uz čašicu razgovora uho na
uho, bok uz bok, eventualno njegova desna ruka oko moga struka, a onda se taj
plezir, nakon višesatnog laganog petinga, preveze u najbliži prostor, adaptiran
za brzu vožnju gde su sva prekoračenja dozvoljena, a preteranost podrazumevana.
I una noche mas je dobro. Umerenost nakon toga je dobra i preporučljiva.
Neznani junak može biti više nego dobro, ali može se desiti da taj plezir
postane prezir.
Dobro je izgubiti
u prevodu emocije, jer nismo se nikako razumeli. Dobro, pokušavali jesmo, ali
bezuspešno. Dobro je patiti, ali dobro je grupisati istu u kapljicu i tako dok
patnja pritiska vakuum stanje mog tela, kapljično je izbacujem. Uh, bronhi je,
dobro je.
Da li započeti
sve, uraditi ništa?
Da li započeti
ništa, uraditi nešto?
Da li započeti
nešto, uraditi mnogo?
Da li započeti
mnogo, uraditi dovoljno?
Da li započeti
dovoljno, uraditi dobro?
Dobri odgovori
vrebaju iza ugla.
Život. Vreme.
Početak. Trajanje. Prolaznost. Neponovljivost.
Budi dobroćudan,
pronađi blagost, imaj dobrodušnost u oku, širi dobrohotnost, obuzimaj telo i
dušu dobronamernom strašću, daj strpljivu i dobrostivu ljubav, jer dobro je
koren, a ostalo su izdanci.
No comments:
Post a Comment